24. januara 2020.

XX Međunarodni mini basket festival ’’Rajko Žižić’’

Jubilarni, XX Međunarodni mini basket festival „Rajko Žižić“ održava se u hali broj 3 Beogradskog sajma, a traje do nedelje 26. januara.

Festival je organizovalo Udruženje Mini basket Srbija pri Košarkaškom savezu Srbije, pod generalnim pokroviteljstvom kompanije NIS. Tokom dve decenije postojanja festival je prerastao u tradiciju, kojom se čuva sećanje na našeg košarkaškog velikana i okupljaju buduće košarkaške zvezde. Na festivalu učestvuje preko 250 ekipa i više od 2500 dece iz Srbije i regiona, podeljenih u četiri starosne kategorije: 2009. i mlađi, 2010. i mlađi, 2011. i mlađi, i 2012. i mlađi.

Na festivalu učestvuju i mališani OKK Beograda, rođeni 2009. i mlađi, koji su imali prilike da odmere snage sa vršnjacima iz košarkaških klubova Partizan, Kumanovo, Radivoj Korać i KAS Redertos (Grčka). Rezultat nije bio u prvom planu, a svi učesnici dobili su pehare.

Za vreme festivala organizovan je i seminar za trenere pod nazivom „Od minibasketa do košarke“, kao i predavanja za uzrasne kategorije rada sa najmlađima. Osim toga, Crveni krst Srbije i UNITAS organizacija, koja se bavi borbom protiv trgovine ljudima i decom, drže radionice tokom trajanja festivala, čime on, osim takmičarskog, dobija i edukativni karakter.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za subotu 25.januara 2020.godine, sa početkom u 12 časova.