adidas
lasta
dacapo
Kemoimpex
picerija-atos
Најава утакмица:
Резултати:
Клуб навијача:
КЛОНФЕРИ
ТРАЈКО РАЈКОВИЋ

korac
Рођен је 7.децембра 1937. године у Лесковцу. У „плаву средину“ дошао је 1959. године, као студент медицине, врло висок (210цм), помало неспретан и бојажљив младић, од кога се тек понешто могло очекивати. Међутим, тадашње руководство ОКК Београда у „материјалу“ од кога је Рајковић Трајко био направљен, препознало је кошаркашки дијамант и започело његово брушење. Напорним радом и тренингом, за врло кратко време, Трајко стаје раме уз раме са Кораћем и Гордићем и постаје центарска ведета „плавог клуба“, вредност на коју се озбиљно рачуна. Са својим карактеристичним хорогом као и изузетним осећајем за скок, Трајко је тих шампионских 60-тих година, био нерешива енигма за тешке центре Олимпије, Партизана, Звезде, Задра, италијанског Виртуса, француског Кантуа, белгијског Антверпсеа.. Као потврда Трајковићеве кошаркашке вреднсти, и мерило рада и успеха, убрзо пристиже и позив за репрезентацију од стране професора Аце Николића. Боје националног тима Трајко Рајковић бранио је скоро целу деценију, од 1963-1970. Овај кошаркашки див на својим широким плећима, уз Ива Данеуа, Крешимира Ћосића, Радивоја Кораћа, Петра Скансија и другове, изнео је многе терете и утабао пут новој кошаркашкој сили која је израњала на старом континенту.и За време Трајковићевог играња у репрезентацији, Југославија је освојила два европска сребра (1965 и 1969) и једну бронзу (1963) , као и једно олимпијско сребро (1968).

На светском првенству у Љубљани 1970, да ли због грешке лекара који су олако схватили психо-физичку слабост Југословенског центра после једне од утакмица шампионата, или једноставно судбине, изненада престаје да куца срце Трајка Рајковића. На том шампионату у главном граду Словеније Југославија први пут у историји постаје светски шампион. Први свој велики успех национални тим платио је скупо. Нација је добила великог шампиона. Изгубила, ништа мањег...

Иза Трајка Рајковића остало су син Владимир и супруга Биљана, и једна велика успомена на лесковачког дива, крупног човека и телом и срцем, кошаркаша који је затним словима са својом генерацијом писао историју југословенске кошарке.
Табеле:
КЛС 2017 - 2018
Бр.ТимУПИБ
baner_desno
baner_desno
baner_desno