12. septembra 2022.

Radvoj Korać i zvanično primljen u ’’Kuću slavnih’’ u Springfildu

Legendarni srpski i jugoslovenski košarkaš Radivoj Korać, nekadašnji igrač OKK Beograda, sada je i zvanično član košarkaške ’’Kuće slavnih’’ u Springfildu.

Na svečanoj ceremoniji koja je održana u Springfildu, legendarni Korać je primljen u Generaciji 2022 sa velikim imenima svetske košarke a to su Lindži Vejlen, Merijen Stenli, Tereza Šeng-Grenc, Svin Кeš, Tim Hardavej, Manu Đinobili, Džordž Karl, Bob Hagins, Hju Evans, Lu Hadson, Leri Кostelo i Del Heris.

Ceremoniji su prisustvovali  rođak legendarnog košarkaša Dušan Korać sa sinom, kao i Zoran Radović, nekadašnji srpski reprezentativac i sadašnji funkcioner FIBA. U ime Radivoja Koraća nagradu je primio čuveni američki košarkaš i osvajač zlatne olimpijske medalje u Meksiku (1968) Spenser Hejvud koji je bio njegov rival na terenu na tom takmičenju, a kasnije i saigrač Dražena Dalipagića u italijanskoj Veneciji (1980/81).

Radivoj Korać se tako u “Kući slavnih” pridružio Bori Stankoviću (primljen 1991), Aleksandru Nikoliću (1998), Draženu Dalipagiću (2004) i Vladi Divcu (2019).

Jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena je sa reprezentacijom osvojio dve srebrne medalje na Evropskim prvenstvima (1961, 1965), dve na Svetskim prvenstvima (1963, 1967) i Olimpijskim igrama 1968, kao i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1963.

Sa OKK Beogradom je osvojio četiri titule, a igrao je i za Standard iz Liježa i Padovu.

Radivoj Korać je tragično nastradao u 31. godini života u saobraćajnoj nesreći nadomak Sarajeva.