BOGOMIR RAJKOVIĆ

BOGOMIR RAJKOVIĆ

Rođen je 14. novembra 1932. godine u Subotici. Bio je malog rasta, izuzetno hitar i okretan, brz, sa odličnim pregledom igre, sjajan tehničar, preteča savremenih play-maker-a Jugoslavije, duša i mozak ekipe. Ove su bile osnovne karakteristike dugogodišnjeg kapitena i organizatora igre OKK Beograda.

Projektant Nikolićevih parada i vizionar Koraćevih koševa, „mali general plave vojske“, kako ga je ondašnja štampa nazivala, prikazivao je igre koje bi i današnjim play-maker-ima mogle poslužiti kao dobre lekcije.

Došao je iz Radničkog 1956. godine, kao neafirmisan igrač, i do kraja karijere nije menjao klub. Kao i Erkić, ostao je do poslednjeg košarkaškog dana u dresu kluba koji ga je izneo na košarkaško nebo i sa kojim je doživeo mnogo radosti i uspeha.Ekipa je tih šampionskih godina bila u istom sastavu, pa su se igrači jako dobro poznavali. Ali sve njih Rajković je poznavao u dušu.

Tačno je znao šta leži Trajku, šta Žući, šta Siji… I to je koristi na najbolji mogući način. Odlično je pronalazio Žućkovu levicu, pravio prostor za otvoren šut Nikoliću, pronalazio Gordića u poslednjim sekundama napada. Koševi su pljuštali a svima im je „kumovao“ Bogomir Rajković.

Bolest ga je sprečila da svoju sportsku karijeru ukrasi češćim nastupima u reprezentaciji. Ipak može biti zadovoljan, jer je zajedno sa Erkićem svoju ekipu doveo iz lokalnog prvenstva do titule državnog prvaka Jugoslavije. Retki su takvi igrači, odani klubu i bojama za koje se bore. Zato je i Rajkovićeva vrednost velika, a zasluge za ekipu i klub nemerljive.