29. juna 2021.

Generalni sekretar FIBA posetio OKK Beograd i odao počast legendama

ŽURNAL (29/09/2021) – Andreas Zaglis, generalni sekretar FIBA, došao je u Beograd povodom kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre. Iako mu je dnevni raspored ispunjen obavezama, odvojio je vreme da na Novom groblju položi cveće na grob Borislava Stankovića, legende naše i svetske košarke.

‘’Košarka je prvi put posle Drugog svetskog rata potpuno stala 13. marta 2020. godine. Tog petka, zbog pandemije Kovida 19 proglasili smo prekid sezone, sedam dana kasnije Bora je preminuo’’ – ukazao je Zaglis na simboliku da je srce čoveka koji je ostavio neizbrisiv trag u svetskoj košarci, stalo kad je ‘’stala’’ i magična igra.

Zaglis se u Aleji velikana poklonio i senima Radivoja Koraća i Trajka Rajkovića, interesovao za detalje iz njihovog života, video gde je sahranjen profesor Aleksandar Nikolić. Potom je otišao do Žućkove avlije da bi video balon sa terenom koji nosi ime Radomira Šapera, kao i drugi polivalentni teren (za basket tri na tri i tenis) oslikan muralom Novaka Đokovića i njegovim najvećim uspesima.

Posle posete OKK Beogradu, klubu bogate istorije generalni sekretar FIBA otišao je u KS Srbije. Put ga sutra vodi u Kaunas, na turnir gde su favoriti Litvanija i Slovenija, odakle produžava u Letoniju na start Svetskog prvenstva do 19 godina, da bi „radnu nedelju” okončao u Splitu takođe na olimpijskim kvalifikacijama.

TEKST/FOTO: Žurnal